Metal Hava Kanalları

Metal Hava Kanalları

    Havalandırma sektöründe maliyet ve kalite bakımından dolayı genelde galvaniz kaplama demir saclar ve paslanmaz saclar kullanılır.


Galvaniz Kaplı Demir:

    Metal havalandırma kanalları kullanım yerlerine göre metal malzeme tercihinde değişiklik gösterebilir. En yaygın olarak kullanılan uygun fiyatlı olmasından dolayı demirdir.Demiri dış etkenlerden korozyona karşı korumak ve ömrünü uzatmak için galvaniz kaplaması yapılır. Aynı zamanda aşınmaya karşı direncini de artırır. Galvaniz, metalin çinko ile kaplanmasıdır.Galvaniz kaplamanın mucidi Luigi Galvani‘a (1737. 1798) dır. Galvani kimyasal yollar ile elektrik üretilebileceğini keşfetmiştir. Aynı zamanda elektrik akımını ölçen galvometre nini mucididir.

galvaniz ölçüm cihazı
galvonametre

Elektro galvaniz kaplama yöntemi:

    Elektrolitle dolu bir kazanın içine Anot ve Katot elektrotları daldırılır. Kaplanacak malzeme elektrot dolun hazneye daldırılır. Yüksek akım, düşük gerilim verilir anottan elektrot koparılıp katota yani malzemenin yüzeyine yapışması sağlanır.

elektrikli galvaniz kaplama
elektro galvaniz kaplama

elektroliz galvaniz kaplama nasıl yapılır?

Sıcak daldırma galvaniz kaplama yöntemi:

    Bu işlem demir ve çelik malzemelerde daha ekonomik, uzun ömürlü, kaliteli kaplama sağlar.

galvaniz kaplama yöntemi
sıcak daldırma galvaniz kaplama

Yağ alma:

    Ürünler önce alkali banyoya daldırılır malzemenin üzerindeki kimyasallar ve yağlardan arındırılır.

Asitte temizleme:

HCL banyolarına genel ismi ile tuzruhu banyosuna daldırılarak malzeme üzerinde üzerindeki atıklardan kurtuluncaya  kadar asit havuzunda bekletilir.

 Durulama:

Su dolu havuzlara daldırılarak durulanırlar.

Flaks kaplama:

    Temizlenen levhalar ergimiş çinkonun ürünün yüzeyine yapışması için 50-70 C0sıcaklıkta %30 Çinko – amonyum klorür çözeltisi (flaks) havuzuna daldırılarak bir sonraki işleme geçilir.

Galvanizleme:

    Temizlenmiş ve flaks kaplama yapılmış malzeme 445-465 derecedeki ergimiş çinko havuzuna batırılır ve bekletilerek yüzeyleri çinko ile kaplanır. Bu işlemden sonra su havuzuna daldırılır ve soğutma işlemi ile ürün hazırıdır.

Sıcak daldırma galvaniz kaplama nasıl yapılır?

Elktroliz ve sıcak daldırma galvaniz arasında farklar:

    Elektro galvaniz kaplama ile malzeme değişmez, kaynak yapılabilir fakat sıcak daldırma galvaniz kaplama yönteminde metalik değerler değiştiği gibi kaynak yapılmaz. Elektro galvaniz de kaplama kesinlikle kalkmaz, sıcak daldırma galvaniz de ise kaplama kalkabilir. Elektro galvaniz de kaplama saf Çinko ile yapılır, daldırma galvaniz ise alışım Çinko ile yapılır. Galvaniz kaplama yöntemi ile malzemenin ömrü 30 yıla kadar uzatılabilir. Kaplama farklı malzemeler ile (bakır, krom, gümüş,..) yapılabilir. Galvaniz kaplamanın yaygın olmasının sebebi muntazam ve iyi yapışan kaplamalar vermesinden gelir.

kaplama demir
galvaniz kaplı demir

Paslanmaz çelik:

    Demir içerisine eklenen karbon alaşımı sayesinde çelik haline gelir. Bu alaşıma eklenen %10,5 oranında krom sayesinde korozyona ve dış etkenlere karşı daha güçlü dayanıklı bir metal elde ediliyor. Bu yöntemi 1913 yılında Harry Brealy keşfetmiştir. Çelik içerisindeki meddeler ve miktarı çeliğin sınıflandırılmasında yardımcı olur. Kategorileri şunlardır:

300 Serisi Ostenitik – Alaşımlar:

    301, 302, 303, 304, 305, 308, 309, 310, 314, 316, 321 seri paslanmaz çelikler krom ve nikel içerirler. Isıl işlem uygulamak mümkün değildir ve de mıknatıs tutmazlar. Şekil alabilme kabiliyetleri yüksektir. 300 serisi veya östenitik paslanmaz çelikler dünya paslanmaz çelik üretiminin yaklaşık %70 ‘ini oluştururlar. Östenitik yapı yaklaşık olarak %8–10 ‘luk bir nikel ilavesiyle oluşur. Fakat, nikel tek başına östenitik yapıyı oluşturmaz.Mangan, nitrojen, karbon ve bakır gibi diğer elementlerin de yardımıyla östenitik özellik oluşturulur. Molybdenum takviyesi ile paslanma dayanıklılığı arttırılan. Dekorasyonda,makine imalatında, beyaz eşyada, kimya sanayinde ve evye imalatında kullanılır.

çelik çeşitleri
paslanmaz çelik alaşımlar

400 Serisi Ferritik – Alaşımlar:

    405, 409, 429, 430, 434, 436, 442…Bu serideki paslanmaz çelikleri ise krom içerir. Mıknatıslanabilir fakat ısıl işleme uygulanamaz. Ferritik paslanmaz çelikler genelde nikel içermeyip yüksek krom içeren (%12 ile %30 arasında), molibden, titanyum, vanadyum gibi karbür yapıcı ve ferritik yapıyı istikrarlı kılan alaşım elementleri içeren bir paslanmaz çelik gurubudur. Genelde içerdikleri yüksek krom oranı, ferritiklere çok yüksek bir korozyon direnci sağlar. Daha çok yakın akrabaları olan karbon çeliklerin özelliklerine yakın mekanik ve fiziksel özelliklere sahip olan ferritik paslanmaz çelikler, östenitiklerin tersine manyetiktirler, düşük karbon içerikleri nedeniyle ısıl işleme tabii tutulamazlar ve kolayca haddelenebilirler. Bu tür çeliklere tek uygulanabilen ısıl işlem tavlama işlemidir. Ostenitikler kadar şekillendirilmeye uygun değildirler.

400 paslanmaz
400 kalite paslanmazlar

paslanmaz çelik nasıl yapılır?

Paslanmaz sac levha ağırlıkları tablodaki gibidir.

Paslanmaz sec levha ağırlıkları

https://www.youtube.com/watch?v=k9DQ2bSssLY


Dkp sac:

   Sıvı şekilde olan çeliğin sürekli dökm yöntemi ile katılaştırılması sonucu yarı mamül meydana gelir. Bu yarı ürün haddehanelerde sıcak yada soğuk haddelenmesi 1,50 mm ile 20,00 mm kalınlıklarda Dkp sac mamül haline gelir. Plakalar yada rulo şeklinde üretilebilir.

DKP HAVA KANALI
Dkp hava kanalı

Dayanıklılığa ihtiyaç olan yerde geniş kanlların olduğu yerlerde ve sıcaklığın fazla olduğu hava hatlarında yangın havalandırması gibi alanlarda dkp hava kanalı kullanılır. Dkp air